1 Haziran 2016 Çarşamba

KIRMIZI PAZARTESİ (GABRİEL GARCİA MARQUEZ)



İşleneceğini herkesin bildiği bir cinayetin öyküsü : kırmızı pazartesi

Selam arkadaşlar ben calypso bugün sizlere çok çok sevdiğim bir kitabı getirdim. Benim defalarca okuduğum ve çok sevdiğim bir kitap kırmızı pazartesi gerçekten herkesin haberinin olduğu bir cinayeti anlatıyor .

Bu kitabı okuduğunuzda eminim hepiniz şunu düşünecek "yok artık bir kişi de gidip söyleseydi adam şu an yaşıyor olacaktı
  " diye. Bende böyle düşündüm ama burdan şu sonucu çıkarabiliriz insanlar gerçekten bencil ve kendi başlarına gelmeyeceğinden emin oldukları sürece kime ne olduğunu umursamıyorlar . Canım kurbanımızda böyle işte harcanmış bulunuyor.

Hikâyemize geçecek olursak ; kurban Santiago Nasar gerçekten koca kasabada cinayetten haberi olmayan tek insan ve  bir dizi şanssızlık sonunda ölüyor .

Cinayeti Pablo-Pedro Vicario kardeşler işliyor nedenleri ise kız kardeşleri Angela Vicario'nun masumiyetini çalmak daha doğrusu angela böyle düşünmelerini istiyor.

Peki bu olay nasıl ortaya çıktı?
Angela vicario kasabaya gelen genç,yakışıklı ,zengin,kültürlü  Bayardo San Roman ile evlenir. Angela bakire olmadığını bildiğinden bayardoyu kandırmanın yollarını arar ,son çare adamı sarhoş etmek ister ama bayardo sarhoş olmaz çünkü vücudu dayanıklıdır .

Gerçekler düğün gecesi ortaya çıkar .Angelayı ailesine verip bakire olmadığını söyleyince kızın abileri tabiki bunu yapanın kim olduğunu sorar ve ne hikmetse angela bir kere bile yanyana görülmediği santiago nasar'ın adını verir. İkiz olan vicario kardeşler kardeşlerinin ve lekelenen şereflerinin temizlenmesi için santiago nasar'ı öldürmek ister. Aslında ikiside korkak birer sarhoştur ve cinayeti işlemesine engel olsunlar diye kasabadaki herkese santiago'yu öldüreceklerini söylerler.

Ama hiç kimse santiago ya söylemez çünkü herkes kardeşlerin bunu yapamayacağını yada santiagonun bundan haberi olduğunu düşünür . Fakat santiagonun cinayetten yada angelanın suçlamalarından haberi yoktur .

Sonuç olarak nasar öldürülür ve yargıcın dava dosyası üzerine yazdığı cümle olayı özetler "Bana bir önyargı verin,dünyayı oynatayım."

Hiçbir delil olmadan sadece kızın sözleriyle işlenen bir cinayet ve bir sürü talihsizlikle karşılaşıp trajik bir sona mahkûm olan Santiago Nasar ...
Aslında kitabın geneli konu itibariyle de bizim kültürümüze çok benzer maalesef yaşadığımiz coğrafya bu tür acılara ve talihsizliklere gebe  ,bu sebeple kitabı yazanın yabancı bir yazar olduğunu bile unutacağınıza eminim 😊

Bu haftaki kitap yorumumda bu kadar arkadaşlar haftaya görüşmek üzere kendinize iyi bakın ve mutlaka kırmızı pazartesiyi okuyun derim,
mükemmel bir kitaptır.
Gabriel garcia marquez'e sevgiler ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder