20 Mayıs 2016 Cuma

SATRANÇ (STEFAN ZWEİG)

Selam arkadaşlar ben calypso ilk klâsik yayınıyla karşınızdayım umarım beğenirsiniz :-)

Kitabımız SATRANÇ; stefan amcamızın diğer eserleri gibi bundada psikoloji ön planda tabiiki.
Gelelim kitabımıza ;
New york'tan buenos aires'e giden bir yolcu gemisi ...

Anlatıcımızın adı sanı belli değil boşa heveslenmeyin .şimdi bizim bu gizemli anlatıcımız gemide dünya satranç şampiyonu mirko czentovic'in de olduğunu öğrendiğinden beri tanışmak için kırk takla atar,en son yaptığı numarayla czentovicin ilgisini çeker .
Şampiyonumuz czentovic burnu havada ,kibirli, tek ilgilendiği satranç taşları ve oyunlardan kazanacağı paradır .

Birde bir karakter var ki ana karakterlerden değil ama unutulmaz derler ya aynen öyle.zaten olaylarin gelişmesine ortam hazırlayan da o oluyor.o ve onun hırsı desek daha doğru olur .basit bir denizci çocuğuna ne kadar şampiyonda olsa yenilmeyi bir türlü yediremeyen iş adamı  mcconnor.

Bizim anlatıcı ve mcconnor şampiyonu satranç düellosuna davet eder,  czentovic sadece yüksek meblâğlarla oynadığını belirterek reddeder .mcconnor'da oyunun finansmanını sağlayacağını söyleyip tekrar davet eder veee oyun başlar .
Sadece bir adama karşı bir düzine adam oynar ve buna rağmen kazanan yine czentovic olur.
İşte tam bu noktada hırslı mcconnor tekrar tekrar davet eder bu arada bayağı bir parada kaybeder tâbi .
Yenilen pehlivan güreşe doymaz hesabı bizim şampiyon bu bir düzine adami yendikçe bunlar şampiyonu davet etmeye devam eder .
Yine bilmem kaçıncı yenilmek üzere oldukları oyun sırasında bir izleyici ortaya çıkar vee günlerdir alt edemedikleri şampiyonu zorlamaya başlar hatta o kadar zorlarki şampiyonun ağzından ilk kez "patta"  ( berabere ) kelimesi çıkar.
Eee tâbi bizim mcconnor ve anlatıcı da şampiyonun bu denli zorlanmasını sağlayan adamı tanımak ve bir satranç maçına daha ikna etmek isterler.
Anlatıcımız gizemli adamla tanışmak amacıyla yanına gider ve teklifte bulunur .

Gizemli Dr.b ısrarla reddeder .Anlatıcımıza neden reddettiğini anlatmaya başlar...


Basit bir zeka oyunu gibi görünen satrancın bilinmeyen yönlerini ortaya çıkaran zweig bu kitabı yazarken nasıl bir psikolojideydi gerçekten merak ediyorum okuduğum ilk modern klâsik roman değil ve  buna rağmen başlarda odaklanmada ciddi sorunlar yaşadığım doğrudur ama kesinlikle etkisinde bırakan bir kitap .
 Ve bence bir düzine adamın bile yenemediği şampiyonunu Dr. B'nin nasıl zor duruma soktuğunu ve bu denli usta bir satranç oyuncusu olmayı nasıl öğrendiğini eminim sizde merak ediyorsunuzdur .

Bir dahaki yayında görüşmek üzere ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder