21 Temmuz 2016 Perşembe

AKIL VE TUTKU (JANE AUSTEN )

selam arkadaşlar ben calypso :-)

bugün sizlere bir jane austen klasiği getirdim.
Aslında size jane austen'ın resmen aşığı olduğum başka bir kitabını getirecektim ama onun daha özel ve uzun bir yorumu olmasını istiyorum bu nedenle daha uygun bir zamanda hazırladığım yazı tamamlanınca getireceğim .

Şimdi bu haftaki kitabımıza gelelim,kitabimiz ;AKIL VE TUTKU 
Jane austen'ın ilk yazdığı olmasada ilk yayımladığı eseridir.

Birbirine zıt iki karakter olan elinor ve marianne dashwood kız kardeşleri anlatan roman en az gurur ve önyargı kadar çok seviliyor.

Babalarının ölümüyle yaşadıkları ev ve tüm mirası üvey abisine kalan kızkardeşler anneleriyle birlikte abilerinin verdiği cüzi miktardaki para ile daha küçük bir eve taşınır ve olaylar böylece başlar.

Elinor mantık yanlısı ve gerçekçi biri olarak AKIL 'ı temsil ederken  marianne duygusal ve uçarı bir kız olarak TUTKU'yu yansıtır.

Ablası ve ablasına aşık olan edward'ı aşırı sıkıcı bulan marianne kendi karakterine çok benzeyen biriyle tanışır ve o zamanların ingilteresinde hiç hoş karşılanmayacak durumlara düşer.
Yaşanılan olaylara farklı açılardan bakan kızkardeşlerin arası zaman geçtikçe daha çok açılır her iki kız kardeşte kendisinin haklı olduğunu düşünür .
Derin akrabalık bağlarını önemseyen jane austen bu kitabında aşkın yanısıra akrabalık bağlarının nasıl yıprandığını anlatır.

Ortak tarafı ise her iki kardeşte sevdikleri adamlar tarafından ihanete uğrar .
Elinorla evleneceği düşünülen edward 'ın başka biriyle nişanlandığı haberi elinor'a geldiğinde bunu soğukkanlılıkla karşılarken ,kızkardeşi yağmurlu bir günde tanışıp kısa sürede aşık olduğu ve bu nedenle kendisine gerçekten aşık olan albay'ı umursamayan marianne sevdiği adamın başkasıyla evlendiğini duyunca yataklara düşer. 

Yaşanılan olaylar sonrası marianne az da olsa aklı başında davranır ve tutkulu bir şekilde sevmese bile kendisi için en iyi yolu seçer.
Elinor ise kendisi gibi mantıkçı olan edward'ın evlenmek üzereyken terkedildiğini ve tüm mirasını nişanlısıyla birlikte kaybettiğini bilir fakat buna rağmen kendisine geri döndüğünde onu affeder.

En çok bilinen romanı gurur ve önyargı kadar güzel olan bu kitapla sizleri başbaşa bırakıyorum .
Bir dahaki yayında görüşmek üzere .

Son bir spoiler vereyim eğer aranızda gurur ve önyargıyı  okuyan ve seven var ise albay brandon ile mr.darcy arasındaki benzerliği farkedecektir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder