27 Temmuz 2016 Çarşamba

SERENAD (ZÜLFÜ LİVANELİ)

Selam arkadaşlar ben calypso :-)
Yeni bir kitapla karşınızdayım . 

Aslında bu kitabı uzuun bir zaman önce okumuştum ama hiç unutmadığım ve hiç unutamayacağım bir kitaptır.

Başlıca sebeplerden biride gerçek hayatta olmuş,yaşanmış bir vahşetin farklı bir açıdan anlatılmasıdır.
Kitabı yarım günde bitirmiştim ve gerçekten bir kitabi okurken ilk kez ağlamıştım . İnsanın yüreğine dokunan eserlerden biri serenad.

Kitabın baş karakteri istanbul üniversitesi halkla ilişkiler departmanında çalışan eşinden boşanmış bir oğlu olan maya duran olsada kitapta anlatılan aşk başka karakterlere aittir.
Kitapta bahsi geçen olaylar struma gemisi ve mavi alay olaylarıdır, bu nedenle bu kitaba sadece aşk romanı diyemeyiz .
Anlatılan olaylar gerçekten yaşanmış vahşetlerdir.

Gelelim kitabımıza ;
Maya duran 2001 şubat ayında istanbul üniversitesini ziyarete gelen  alman asıllı 87 yaşında olmasına rağmen yakışıklı ve dinç duran profesör maximillan wagner'le ilgilenmek üzere görevlendirilmiştir. Mr.wagner geçmiş yıllarda bir süre türkiyede yaşamış biridir.
Wagner geldiğinde daha öncede kaldığı otelde kalmak istediğini söyler ,bu arada türk,rus,ingiliz ve alman istihbaratı bu adamın türkiye ziyaretini hiç sıcak karşılamaz çünkü wagner bir vahşetin başrollerindendir.
24 şubat günü wagner şile'ye gitmek ister,maya bu soğuk havada neden gitmek istediğini anlamasada kabul eder.şilede denizi gören bir tepeye gelen profesör kemanını çıkarır ve denize karşı serenadına başlar.
Maya Mr. Wagner'in çok uzun süre gelemediğini görünce peşinden gider ve adamı soğuktan morarmış ve kendinden geçmiş bir şekilde bulur .şoförü yardım bulması icin gönderir ve artık hizmet vermeyen eski bir otele sığınırlar .
Maya duran Mr. Wagner'in vücut sıcaklığını yükseltmek için soyunur ve ona sarılır,bu sırada odaya giren şoför yanlış anlar ve geri döndüklerinde bu sebeple maya işinden olur ve gazetede haber çıkmasıyla herkesin gözünde çok farklı bir şekilde aşağılanmış olur.
Bu arada türk istihbaratı da  Maya ve profesörü şilede oldukları sırada gözlemler ve maya'nın bir şeyler anlatma ihtimaline karşılık onu oğlu kerem ile tehdit eder ve bu durumdan aker abisinin yardımıyla kurtulur.
Tâbi bu arada profesörü götürdükleri hastanede adamın ölmek üzere olduğunu öğrenir.
Wagner kısa süre sonra amerikaya döner.
Dönmeden önce maya 'ya yaşadığı hazin olayı anlatır. Uğruna beste yaptığı karısıyla olan hikâyesini ...

İşte bu noktada ağlayarak okuyacağınıza eminim . O kadar hazin bir öyküdür wagner ve karısı nadia 'nın öyküsü .
 Kitabı okuyupta ayrıntıları öğrenmenizi isterim. Çünkü anlatmakla etkisi hissettirelemeyecek bir kitaptır.
Bunun yanında tarihte yaşanmış  bir vahşet olan struma gemisi olayı da anlatılır.hitlerin gazabından kaçan yahudilerin şile kıyılarına kadar gelipte kıyıya çıkmalarına izin verilmemesi 2,5 ay boyunca aç ,susuz ,hasta bir şekilde kurtuluşu beklerken ruslar tarafından gönderilen bir füzeyle geminin içindeki insanlar ve geminin yokoluşu olayda parmağı olan tüm ülkelerin utancıdır.
  
Diğer olaydan bahsetmeden önce şu ipucunu vereyim ,Profesörün serenad yaptığı şarkının adı SERENAD FÜR NADİA'dır ve karısı ismini değiştirmiş katolik görünen yahudi asıllı bir almandır. Eksik parçaları tamamlamanız dileğiyle...

Diğer olay ise mavi alay olayıdır. Bu konu hakkında struma kadar bahsedilmez fakat intihar etmis binlerle kırım türk'ü  de tüyleri diken diken eder.
Maya'nın anneannesi mavi alay olayından kurtulmuş bir kırım türkü iken babaannesi aslen ermeni olan din değiştirmek zorunda kalmış bir kadındır.
Anlayacağınız  maya duran gerçekler hakkında çok şey öğrenir .

Son olarak max son bir vasiyette bulunur maya'dan ve oğlu kerem için küçük bir hediye bırakır, bu bölümdede etkileyeceğinize eminim.

Kitap bittiğinde vayy be diyeceğinize ve tek solukta kitabı bitireceğinize eminim .
Sizce nadia ve max'in hikâyesi nedir?
Max kereme ne hediye etmiştir?
Son vasiyeti nedir ?
Hepsinin cevabı şarkı ve türküleri kadar kitaplarıda güzel olan livaneli'nin kaleminde .

Keyifli okumalar . ( çok ağlamayın olur mu ? ) 
Görüşmek üzere :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder