31 Ağustos 2016 Çarşamba

YAPRAK DÖKÜMÜ (REŞAT NURİ GÜNTEKİN)

Selam arkadaşlar ben calypso :-)

Geçen hafta paylaşım yapamadığım için hepinizden çok özür dilerim ...
Verdiğimiz bu aradan sonra aslında sizlere daha güncel bir roman getirmek istemiştim ama yine bir klâsik aşkına yenik düştüm ve işte karşınızda türk edebiyatının en ünlü eserlerinden yaprak dökümü

 (her ne kadar bu kadar ünlü olmasının sebebi adını kopyalamak dışında bir şeyini benzetemedikleri dizi olsa da biz sadece kitap olarak ele alalım :-) )

Yaprak dökümü bir ailenin yavas yavaş çöküşünü anlatır . Koca çınar olan babanın içini kemiren kurtları, hevesleri uğruna herşeyi kaybedip bir bir düşen yaprak olan evlatları ...

Ana karakter  Ali Rıza bey namusli,onurlu,sakin bir insandır. Çalıştığı işyerinden istifa eder nedeni ise hayat felsefesine uymayan ahlaksız davranışlardır. Ali Rıza bey'in istifasını kendi gibi yetiştirdiği oğlu şevkette destekler ama eşi hayriye hanım bundan pek memnun kalmaz tâbi.

Şevket ailenin tek erkek çocuğudur,babasının istifasından kısa süre sonra bir bankada iyi bir maaşla iş bulur ve artık koca çınar olma rolü ona geçmiştir.
Kısa süre sonra ferhunde adında pek te düzgün olmayan hafif meşrep bir kadınla evlenir ve ailenin çöküşü başlar.

Ferhunde eğlenceye düşkün bir kadındır ve zamanla evin ortanca kızları olan leyla ve neclayı da kendine benzetir.
Kızların bozulan ahlâklarının yanısıra kurulan sohbet masaları ve harcanılan paralar evin ekonomisini de sıkıntıya sokar.

Evin en büyük kızı olan fikret bu durumdan rahatsız olup dul bir adamla evlenir veee ailenin sonbaharı gelmiş ilk yaprağı da düşmüş olur.

Fikretten sonra Şevket te bankadan aldığı borçlar sebebiyle zor durumda kalır ,borcu ödeyemez ve hapse girer.
Ferhunde de kocasının hapse girmesiyle evi terkeder.
Yapraklar bir bir dökülür...

Otoritenin tekrar babasına geçmesi ile evin kızları sıradan hayatlarına döner ama burda bitmedi tabiiki ...
Necla zengin sandığı bir adamla evlenir,adam araptır ve bu durumla leylaya çok fazla hava atar fakat kocası hakkındaki  gerçekleri sonra öğrenir ,çok pişman olur babasından yardım ister zira kocasının bir kaç karısı daha vardır ve çok varlıklı değildir.
Leyla da zengin bir avukatın metresi olur.

Ali Rıza bey'in ailesi iste böyle dağılır daha bir çok olay olmuştur fakat o kadarı da sürpriz olsun bence :-)

Yaklaşık 5-6 yıl süren türk yapımı dizi sayesinde çok uzun sanılan roman aslında bayağı kısadır. Okumanızı tavsiye ederim .

Bir dahaki yayında görüşmek üzere kendinize iyi bakın :-) :-) :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder